Tóth Viktória

Rakott zöldbab

Rakott zöldbab_2Mondtam már neked, hogy kb. a babád 1 éves korától érdemes gyakran (mondjuk hetente) rakott zöldséget készítened, ugye? ;-)

Laktató egytálétel.
Megfelelő táplálék az egész család számára, nem kell többfélét sütnöd-főznöd.
Szerepel benne zöldség, hús, gabona, tejtermék – kell ennél komplexebb étel?

Nem emlékszem, hogy főiskolás korom előtt ettem volna rakott zöldbabot. Meg voltam róla győződve egy időben, hogy ez az én találmányom. :-) Ez részben igaz is, de most már tudom, hogy szerepel pl. a mai menzák étlapján. Szóval a csemetéd előbb-utóbb találkozni fog vele. :-) Nosza, előzd meg a közétkeztetést, ismertesd meg vele te a finom rakott zöldbabot! :-)

Rakott zöldbab

  1. Legelőször 1 bögre rizst párolok. Míg készül, majd letakarva pihen, csinálom a többi műveletet.
  2. Én általában házilag eltett zöldbabból készítem, 2 fél literes üveggel használok el. Leöntöm róla a levet, és egy szűrőben átmosom, majd lecsöpögtetem. (Készítheted friss vagy fagyasztott zöldbabból is, akkor először – ha friss, akkor alapos tisztítás és a darabolás után – főzd majdnem puhára a zöldbabot sós vízben, esetleg babérlevéllel!
  3. 1/2 kg darált húst (pulykát vagy sertést) 2-3 ek. olajon addig kevergetek egy serpenyőben, míg mindenhol színt kap. Akkor megszórom 1 ek. sóval, csavarok rá egy pici őrölt borsot, kap 1 ek. őrölt pirospaprikát is, és annyi vízzel öntöm fel, hogy éppen ellepje. Nyáron 1 apróra vágott paradicsomot és 1 apróra kockázott paprikát teszek bele, télen 1 kicsi sűrített paradicsom konzervet. 15-20 percig hagyom kis lángon rotyogni, néha keverek rajta egyet.
  4. Ezalatt megpucolok és lepréselek 2-3 gerezd fokhagymát, és min. 2 dl tejfölbe keverem. (Ha nagyon sűrű, 1 ek. vízzel hígítom.)
  5. Előkészítem a tálat, amiben sülni fog (jénai üvegtál / tepsi / cseréptál). Leheletvékonyan bemaszatolom olajjal, és ráegyengetem a zöldbab felét.
  6. Előmelegítem a sütőt kb. 200°C-ra.
  7. Ha letelt a szükséges idő, megkóstolom a darált húst (igény és ízlés szerint változtathatsz még a fűszerezésén). A rizshez keverem a pörköltszerűen elkészített darált húst, és a zöldbabrétegre lapítom a keveréket.
  8. Erre kerül a zöldbab másik fele.
  9. Befedem a fokhagymás tejföllel.
  10. Kb. 45 percig sütöm lefedve. Ezután fedő nélkül piríthatod még a tetejét, ha szeretnéd.
  11. Én tálaláskor is teszek rá tejfölt. :-)

Bababarát változat:

8 hónapos kortól: A puhára főtt zöldbabból készíthetsz kis adag főzeléket a babádnak, amit sűríthetsz 1 kk. párolt rizzsel, és a darált húsból is turmixolhatsz az adagjába. (Ebben az esetben lehetőleg akkor sózd ill. fűszerezd a felnőttek adagját, ha a babáét már kivetted belőle!)

10 hónapos kortól: Már kóstolgathatja a baba a rakott zöldséget, ha nem túl fűszeres. Tejfölt még ne adj neki! Turmixolhatod vagy villával összetörheted és összekeverheted az adagját. Lazíthatod egy kevés kefirrel vagy natúr joghurttal elkeverve, ha úgy szívesebben eszi.

1 éves kortól: Semmit sem kell változtatnod, ehettek egyformát. :-)

Comments are closed.